Sir David Bell Building, University of Roehampton

Complete
Area UK England
Client University of Roehampton
Architect Rivington Street Studio

The University of Roehampton’s new digital media hub is named after media figure Sir David Bell and involved the refurbishment of existing university buildings to create a modern, adaptable learning environment.

The £13 million development provides students with access to state-of-the-art film studios and editing suites, newsrooms, resources for media, photography and sound production, computer facilities and a 100-seat cinema.

Seminar rooms have been designed to promote collaborative learning through a variety of flexible layouts; these are supported by extensive social learning and ‘commons’ spaces including the creation of a glazed courtyard. The building also houses a number of student-facing support facilities, including audio-visual, digital learning and IT support services.

Other facilities include:
• Two newsrooms that replicate real working environments
• A film studio, with state-of-the-art technology and equipment
• Film editing suites
• Resources for sound editing and production, including radio and podcasting
• Break-out spaces designed around both independent and group study
• A gallery area to for events and displays.

Sandy Brown were engaged in the project to ensure that students will receive industry standard amenities. The project team developed the acoustic design strategy for the scheme and provided

tender specifications for the building envelope, internal sound insulation for separating floors, walls and doors, reverberation and room acoustics, as well as building services noise and vibration.