Kampus

Complete 2020
Area UK England
Client Capital & Centric, Henry Boot Developments, Mount Anvil Ltd
Architect Mecanoo, shedkm, Chapman Taylor

Bringing a forgotten part of the city back to life, KAMPUS is a new neighbourhood by Capital & Centric and Henry Boot Developments located at the former Manchester Metropolitan University campus. The canal-side transformation is a celebration of the vibrancy and diversity of Manchester: a new cultural spot for the city complete with contemporary homes and independent shops, restaurants, bars and cafes.

Including two restored listed Victorian warehouses, two new residential buildings and the former 1960’s University tower, a ‘secret garden’ draws people into the heart of the scheme forming the perfect backdrop for afternoon and early evening social events. Manchester’s newest destination, KAMPUS opens its doors in 2020.

Services provided

Sandy Brown was appointed to provide advice for the development of Kampus.

Important considerations were:
• Control of external noise ingress, including consideration to the proposed outdoor seating areas associated with the ground level commercial units.
• Airborne and impact sound insulation of internal elements such as walls, floors and doors to ensure that an appropriate level of acoustic separation is provided between spaces.
• The inclusion of acoustic finishes in key spaces to control reverberation time and reverberant noise build up.
• Control of noise and vibration from building services both internally and externally.
• Operational noise levels from retail and leisure units.

Special acoustic features

Given the busy central location of the site, a comprehensive environmental noise survey and assessment was required as part of the planning process to quantify noise from nearby roads, bars and clubs.

A detailed 3D environmental noise model of the existing site and surrounding area was created. The proposed buildings were then modelled to allow the facade sound insulation for all five buildings to be assessed, taking into account the screening they provided from the surrounding roads.

We worked with the design team to incorporate existing elements in the two listed buildings. This allows a more efficient use of space and allows high performance sound insulating floors between ground floor commercial spaces and first floor residential spaces to be created. The ground floor commercial spaces therefore have more operational flexibility where noise is generated.