Hotel Indigo Manchester – Victoria Station

Complete 2018
Area UK England
Client Bowmer & Kirkland
Architect 3D Reid

Hotel Indigo is the result of a unique combination between a refurbished Grade II listed structure and a new build 14-storey rotunda, achieving a seamless blend of the historic and contemporary. The boutique hotel is located on a strategic gateway site to Manchester’s £800 million NOMA development; right next to Victoria station, with Metrolink tram lines directly adjacent to the building.

The original Victorian brickwork atrium serves as a courtyard entrance and leads to multiple newer public spaces – a lobby, reception, flexible lounge spaces as well as 187 bedrooms all made using materials continued throughout the hotel such as timber floors, aged leathers, industrial style feature lighting and tiled finishes.

One of the main acoustic considerations factored in the development was assessment and control of noise and vibration ingress from the Metrolink tram lines. At planning stage, the nearest Metrolink lines were planned but not yet installed, therefore measurements were carried out close to other existing Metrolink lines and factored into the initial assessments. Additional assessment was provided during construction once the lines has been installed to discharge the relevant planning condition.

Acoustic testing including pre-completion sound insulation measurements to demonstrate compliance with Approved Document E, and internal noise monitoring for the InterContinental Hotels Group requirements. Detailed assessment of plant noise egress to demonstrate compliance with the relevant planning condition set by Manchester City Council.

Acoustic services provided

Other services provided were entail in both the original and new build such as:
• Enhanced sound insulation performances for walls and floors between guestrooms and noisy areas of the scheme
• Bathroom pod design and interface detailing
• Building services noise control from FCUs and MVHR units within the guestrooms
• Curtain walling design and interface detailing for the tower to ensure flanking sound transfer was well-controlled
• Lightweight timber and concrete floors were investigated in detail as options for guestrooms located in the refurbished existing City Building