Edgbaston Park Hotel and Conference Centre

Complete 2018
Area UK England
Client Galliford Try
Architect Glancy Nicholls Architects

Edgbaston Park Hotel and Conference Centre is based at the prestigious University of Birmingham, one of the world’s top 100 institutions.
The aim was to create a central conferencing hub that captures the enticing contrast of a vibrant city with a peaceful leafy location within a conservation park. The striking modern buildings contain state-of-the-art

conference spaces with impressive flexibility and sleek audio-visual technology.
The building provides 172 guest bedrooms and a variety of conference configurations from intimate rooms that seat four up to larger rooms that cater for up to 250 guests and will suitably accommodate experts from around the world to share their research and develop new ideas.

Sandy Brown were commissioned by Galliford Try for a full scope of services to develop the design of the main hotel and conference building, from RIBA Stage C through to completion, as part of their design and build contract.
We worked closely with Glancy Nicholls Architects, who were novated from the University of Birmingham, to ensure the quality of the final building, and Capita, who developed the building services design.
The separating wall constructions were developed to provide enhanced levels of acoustic separation while minimizing thickness to allow the most efficient use of the floor plates.
At our recommendation laboratory testing was undertaken to assess the performance of the walls and the implications for detailing the services. In order to ensure the integrity of the walls between bedrooms was maintained recessed services were located within fixed furniture rather than the walls themselves.

All bedrooms are comfort cooled, but given the quiet location, are ventilated through passive ventilation openings in the building facade.
A first-floor balcony sits adjacent to the conference centre and overlooks the triple-height hotel restaurant, enabling the conference spaces to be opened to the restaurant.
The acoustics of this area required careful consideration to provide control of reverberation within the restaurant itself as well as the noise transfer to the first-floor conference areas in their open configuration. These goals were achieved by the provision of sound absorbent treatment to the full height of one wall and to the soffit of the restaurant and the conference balcony.
The requirement for the wall treatment was used by the interior designers as a design opportunity that provides both aesthetic and acoustic quality.